Home Mama & Kind De tweede keer zwanger: waarom het zoveel anders voelt!

De tweede keer zwanger: waarom het zoveel anders voelt!

written by Carola Vonk
De tweede keer zwanger: waarom het zoveel anders voelt!

Terwijl ik dit stukje tik, ben ik op de kop af 24 weken zwanger van ons derde kindje. Maar het is pas mijn tweede zwangerschap! We hebben namelijk al een tweeling (eeneiig, meisjes) van drie jaar. Mijn wens om nog een keer een ‘normale’ zwangerschap mee te maken en het gevoel dat ons gezin niet compleet was met deze twee mooie meiden hebben de doorslag gegeven om toch nog een derde te willen. En gelukkig is ons dat gegeven!

En ja, deze zwangerschap is zeker anders. Allereerst natuurlijk omdat dit er ‘maar’ eentje is (thank god, want hoe leuk een tweeling ook is, wij vinden zelf één set wel meer dan genoeg!) Het aantal controles en echo’s tijdens deze zwangerschap is veel lager…  Ik moest daar zelf wel een beetje aan wennen – de enige twee tochtjes naar het ziekenhuis zijn voor de NIPT en de 20-weken echo. Wel fijn natuurlijk, want het betekent dat alles goed gaat met deze baby, maar toch was ik ook wel een beetje gewend aan de geruststelling van die controles. Nu moeten we er maar vanuit gaan dat het goed is, vooral de tijd tussen de termijnecho en de 20-weken echo vond ik best lang. Tussendoor luistert de verloskundige wel met de doppler, maar toch is dat anders dan je kindje ‘live’ zien op een echo.

Wat het ook anders maakt is dat dit niet nieuw meer is. Zwanger zijn is bijzonder, het is een korte periode die je maar een paar keer in je leven mag meemaken (als het je gegeven is). Toch gaat het nu allemaal snel voorbij en sta je er veel minder bij stil. Daar is gewoonweg geen tijd voor!

Stond ik de vorige keer nog met de 20-weken milestone card in de bijna helemaal klaargemaakte babykamer, nu liggen daar nog gewoon twee peuters te slapen. De nieuwe kamer voor de grote meisjes moet nog verbouwd worden en ook daar liggen we niet wakker van. De baby zal na zijn geboorte sowieso dicht bij ons slapen, dus het maakt niet zoveel uit of het kamertje straks helemaal af is.

Ook qua aanschaf van babyspulletjes heb ik me tot nu toe goed beheerst (althans, dat vind ik zelf). Het meeste hebben we al, maar we krijgen dit keer een zoontje! En daar hebben we buiten wat nieuwe kleertjes toch niet zo heel veel voor nodig. Onze superflexibele tweelingwagen is aan te passen naar een eenlingwagen, we hadden één maxi cosi bewaard en voor de rest kunnen we dingetjes lenen of we kopen het tweedehands. En wat we dan nog missen, is altijd nog wel te koop.

Het enige wat deze zwangerschap moeilijker maakt is dat er nu nog twee dames rondlopen, die ook vragen om tijd en aandacht en die nog niet altijd begrijpen dat mama ze niet meer steeds kan optillen. De slapeloze nachten zijn al een tijdje geleden, maar twee zieke peuters laten ons ook ’s nachts vaak genoeg opstaan, dus in dat opzicht zijn we wel al aan het voorbereiden op de komst van de baby.

Nog een paar maandjes kijken we uit naar wat komen gaat. Ik vraag me af hoe het zal zijn om deze zomer een gezin van vijf te worden, met twee extra moedertjes voor onze kleine man… Wat zullen onze meisjes lieve grote zussen worden!

(Visited 258 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment