Home Mama & Vrouw Draagmoederbank: ja of nee?

Draagmoederbank: ja of nee?

written by Henriet Koornberg
Draagmoederbank: ja of nee?

Enige tijd geleden was het programma ‘Hoe bevalt Nederland?’ te zien op NPO2. Dat soort programma’s trekt altijd mijn aandacht. Ik absorbeer alles wat met zwangerschap, ouderschap en opvoeding te maken heeft. Dus hoe bevalt Nederland? Daar was ik wel benieuwd naar.

Er worden veel cijfers genoemd uit enquêtes onder duizenden zwangere vrouwen. Die cijfers worden vergeleken met een onderzoek uit 1983. Toen was ik vijf en zag de wereld er echt heel anders uit. De kraamafdelingen, de behandelkamers en de apparatuur uit die tijd lijken in niets meer op die van nu. Gelukkig maar, zou ik zeggen.

In de tweede aflevering greep het verhaal van Lara mij enorm aan. Het vrolijke studentenleven van Lara wordt verwoest door medische missers en onzorgvuldigheden. Haar baarmoeder en één eierstok moeten worden verwijderd. Op het nippertje kan de andere eierstok worden gered en ingevroren.

Toen ze een vaste relatie kreeg en de kinderwens groeide, wist ze dat dat stukje weefsel nog in de ‘diepvries’ lag, zoals ze dat zelf noemt. Dankzij een revolutionaire operatie is er een soort holte in haar buik gecreëerd, waarin de stukjes eierstokweefsel zijn teruggeplaatst. En wonder boven wonder functioneren de eierstokken zoals ze dat in de ‘normale’ situatie zouden doen. Na een tijdje zijn er op de echo eicellen te zien. Heel bijzonder! De blijdschap van Lara, haar partner en de gynaecoloog ontroerde me.

Er groeien nu wel eicellen, maar Lara zal nooit een eigen kindje kunnen dragen, omdat ze geen baarmoeder meer heeft. Nu is ze op zoek naar een draagmoeder. Die zoektocht is zwaar, heel zwaar. Er moet aan zoveel eisen worden voldaan:

  • De draagmoeder moet uit haar eigen familie- of vriendenkring komen.
  • De draagmoeder moet een voltooid gezin hebben.
  • De draagmoeder moet voorspoedige zwangerschappen en bevallingen zonder complicaties hebben gehad.

En dan hebben we het nog niet eens over de juridische kant van de zaak. Het is bijna niet te doen.

Daar komt nog bij dat de wensouders niet openbaar mogen delen dat ze een draagmoeder zoeken. Een draagmoeder mag op haar beurt niet kenbaar maken dat ze openstaat voor het draagmoederschap.

Dan maak je het beide partijen wel heel erg moeilijk! Hoe moeten ze dan wél met elkaar in contact komen? We hebben al een spermabank en een eicelbank. Waarom dan ook geen draagmoederbank?

Kijk ‘Hoe bevalt Nederland’ terug op https://www.npostart.nl/hoe-bevalt-nederland/12-09-2018/AT_2103624

(Visited 44 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment