Home Mama & Kind Eerste hulp bij kinderkwaaltjes

Eerste hulp bij kinderkwaaltjes

written by Fiona van der Laan
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes

Zit je ’s avonds lekker op de bank, bakkie koffie, lekker koekje erbij, voetjes omhoog… En ja hoor, je hoort het goed. De kleine uk ligt te blèren van het hoesten, ligt te snotteren, heeft pijn aan de billen door de zure poep, oorpijn of lijdt aan algehele kijk-mij-nou-eens-zielig-zijn-zo-alleen-in-bed-koorts. Dat wordt een kort nachtje, want wat kan je nou doen buiten hem proberen beter te maken met je super mama knuffels…?

Oké, volgooien met paracetamol of kinder Nurofen (ja je leest het goed, het bestaat echt, ibuprofen voor kinderen) kan goed werken maar is niet altijd de beste oplossing. Of je wilt dit gewoonweg niet geven, dat kan natuurlijk ook. Of wat echt dramatisch is: je hebt het gewoon niet in huis! Calm down, er zijn wel degelijk middelen die de schade aan je nachtrust flink kunnen beperken:

#1: de ui. De doodgewone, simpele ui die je vrijwel altijd in huis hebt liggen. Echt supernuttig voor een verkoudheid en/of hoesten. Pel de ui, snijd hem in stukken en leg hem in een bakje half onder het bedje van de kleine. Lekker is anders want de volgende dag meurt het hele lieve kinderkamertje naar de ui inclusief je kleine uk zelf, maar het werkt echt. Het slijm komt namelijk los waardoor de luchtwegen vrij komen, het hoesten zal afnemen en de verstopte neus open zal gaan.

#2: olijfolie. Handig voor de droge huid of uitgedroogde lippen, maar het werkt ook goed bij oorpijn. Voor het slapen gaan een beetje olie in het oor druppelen, voorzichtig met een watje erin en de kans is groot dat eventuele troep eruit komt of dat de ontsteking is ‘gebroken’. Bij hoge koorts en twijfel natuurlijk altijd een arts raadplegen. Het werkt trouwens ook tegen verstoppingen; een beetje olijfolie toevoegen aan het eten en de boel loopt weer gesmeerd:-)

#3: uierzalf. Dit werkt nog beter tegen uitgedroogde lippen en kan ook gebruikt worden ter bescherming van de billetjes wanneer je baby last heeft van zure poep. ( Waardeloze uitvinding trouwens, babytandjes die doorkomen:-) ) Ook werkt het prima op droge wangetjes bij guur weer; gewoon een beetje zalf smeren voordat je naar buiten gaat. Verder is het ook prima te gebruiken voor winterhanden en voeten, ideaal want dan hebben de papa’s en mama’s er ook nog wat aan.

#4: rooibosthee. Toen mijn kids nog baby waren voegde ik regelmatig rooibosthee toe aan de flesjes melk. Het werkt namelijk rustgevend en helpt bij darmkrampjes. Wanneer je kinderen ouder zijn kun je ook rooibosthee geven met honing erin (let op, alleen honing geven als ze ouder zijn dan 1 jaar). Oh, en is het ook nog eens fijn bij keelpijn maar ook verzachtend bij buikpijn of gewoon lekker voor het slapen gaan.

#5: honing. Alleen voor kinderen ouder dan 1 jaar! Een lepeltje honing werkt verzachtend voor de keel. Wanneer je het mengt met wat heet water en citroen heb je een goed middel tegen griep en verkoudheid.

#6: Calendulazalf. Dit is echt superspul! Vooral de billenzalf van Weleda;  bij uitslag flink insmeren en met de volgende verschoonbeurt is het al een stuk minder of zelfs al weg. Maar ook voor allerlei wondjes en huisirritaties werken middeltjes met Calendula goed. Het is geschikt voor het hele gezin trouwens.

#7: babyolie. Tja, olijfolie werkt ook, maar babyolie ruikt gewoon lekker. Smeer regelmatig het hoofdje in met olie en schraap voorzichtig met een kam of zachte borstel de schilfers weg. De aanwezige berg wordt bij regelmatig behandelen snel minder. Ook werkt babyolie supergoed om de make-up van je ogen te verwijderen. Het is gewoon veel zachter voor de kwetsbare huid rondom je ogen. En als je baby last heeft van ontstoken oogjes kan je deze insmeren met olie voor het slapen gaan;  de volgende dag kun je de aangekoekte snotresten makkelijker weghalen.

#8: vallen en stotengel. Ook dit is echt superspul! Zeker als je kind begint  met staan en lopen. Dat gaat vaak mis, als ze bijvoorbeeld proberen een tafel te koppen wat eigenlijk geen goed plan is. Maar wanneer je er meteen vallen en stotengel op doet zal de zwelling meevallen en wordt het ook minder blauw. Het werkt trouwens ook goed direct na een inenting.

Wanneer de kleine echt niet lekker is kan je natuurlijk gewoon een beetje paracetamol geven. Haal dan de vloeibare variant, deze kan je zelf doseren als je zo min mogelijk wilt geven. Vraag er ook een spuitje bij, want dan kun je het makkelijker toedienen. En bij twijfel of aanhoudende klachten altijd de huisarts bellen!

(Visited 81 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment