Home Mama & Kind Hallo spiegelbeeld

Hallo spiegelbeeld

written by Lidewij Timmermans
Hallo spiegelbeeld

‘Niet doen Poppie! Nu luisteren! Laatste waarschuwing! Anders jij nu op de trap zitten’, hoor ik een streng stemmetje in de kamer zeggen. Niet veel later komt m’n peuter met haar geliefde pop in haar armen de keuken in wandelen. ‘Ik Poppie nu naar de trap brengen mama! Poppie heeeel stout!’, legt ze me uit terwijl ze naar de trap loopt en Poppie op de onderste trede zet. Tevreden loopt het poppenmoedertje de kamer weer in.


Terwijl Arya alweer heerlijk aan het spelen is (en de gestrafte pop een beetje lijkt te vergeten), denk ik even na over wat ik gezien heb. Ik zag niet mijn meisje van 3 dat boos was op haar pop, maar ik zag mezelf die dat kleine meisje vanmorgen op dezelfde wijze op de trap zette. De woorden, de intonatie, zelfs de uitdrukking op Arya’s gezicht leek verbazingwekkend veel op die van mij. Mijn lieve kleine peuter, die qua uiterlijk een kopie van haar papa is, was mijn perfecte spiegelbeeld.
En als ik erover nadenk is zij dat heel vaak. Ze speelt mij na in haar spel met haar poppen en knuffels. Ze herhaalt de dingen die ik vaak tegen haar broer zeg en ze probeert mij met alles na te doen. Alle goede dingen (‘Lieve Aydentje, niet huilen lieve schat’), maar ook alle slechte dingen (‘NU STOPPEN!!!’). En ik realiseer me dat ik haar nog zoveel kan vertellen, zonder het goede voorbeeld komen we nergens.

Ook haar broertje is regelmatig mijn spiegelbeeld. Hij kan dan nog niet praten, maar hij probeert zoveel na te doen. Als we liedjes zingen probeert hij de bewegingen ook te maken, als ik voordoe hoe hij ergens op kan slaan doet hij het direct na en hij houdt mij de hele dag in de gaten. Alles wat ik hem laat zien gebruikt hij om nieuwe dingen te leren. Niet alleen de praktische dingen zoals eten met een lepel, maar ook de manier waarop ik met mensen omga gaat hij imiteren.

Terwijl ik dat sta te bedenken loopt Arya rustig weer naar de trap. ‘Jij sorry zegt Poppie? Ja, goed zo!’, zegt ze terwijl ze haar pop stevig knuffelt. ‘Ik hou van jou tot de maan en weer terug. Nu alles weer goed.’ En zonder dat ze doorheeft wat ze mij net heeft laten inzien loopt ze weer de kamer in. Mijn lieve kleine eigenwijze spiegeltje.

(Visited 82 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment