Home Mama & Liefde Kerstavond; wees niet bang, maar geniet van wat je hebt

Kerstavond; wees niet bang, maar geniet van wat je hebt

written by Lonneke Verhaart
Kerstavond; wees niet bang, maar geniet van wat je hebt

Kerst is voor mij een momentje van bezinning. Even stilstaan bij waar we zijn beland, met wie, wat er gebeurd is, etc. Dit jaar is het extra bijzonder voor ons, want we hebben er sinds 3 weken een klein meisje bij. Ons lieve, mooie dochtertje, het kleine zusje van onze andere mooie dochter. 

Daar zit ik dan, kerstavond. Nog niet volledig hersteld van de bevalling, brak van de gebroken nachten, vol met hormonen, enorm verliefd op mijn lieve meisjes en mijn geweldige man. Op een roze wolk met af en toe een stevige grijze regenbui. Ik merk hoe kwetsbaar zo’n kleintje je maakt. De grote zorgen die meekomen met een baby; doet ze het nog?, o, jee ze is nu al verkouden, waarom huilt ze nu?, is ze wel helemaal gezond? en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ook zelf voel ik me kwetsbaar; Wat als mij iets overkomt? Wat als ik iets onder de leden blijk te hebben? ‘Wat als….?’is een vraag die vaak in me opkomt. En waar weinig tot niet door mensen over gesproken wordt, maar wat naar mijn idee absoluut hoort bij deze rollercoaster. Want dat is het.

Maar deze kerst realiseer ik me; bij mij blijft het vooralsnog bij zorgen maken om dingen die er niet zijn. Bang zijn voor dingen die tot op heden niet zijn gebeurd. Maar er zijn zoveel mensen die deze kerst wél iemand moeten missen. Of die wel vechten tegen één of andere vreselijke ziekte.  Zij zitten in de realiteit waar ik zo voor vrees. Ik denk dat het amper voor te stellen is hoe die mensen zich op kerstavond voelen. Het zou zo mooi zijn als we allemaal iets extra’s zouden doen voor deze mensen. Al is het een appje of een belletje. Even laten weten dat je aan ze denkt. Dat ze niet alleen zijn. Alle kleine beetjes helpen. Toch? Hoe fijn is het om uit onverwachte hoek steun te ervaren. Dat moet naar mijn idee de kerstgedachte zijn. 

En natuurlijk moeten we niet vergeten te genieten. Want dat benadrukt iedereen, zeker als je net bevallen bent. ‘Geniet er van, want voor je het weet… ” Dit jaar ga ik proberen niet te veel te genieten van al het eten. Natuurlijk gaan we er iets lekkers van maken, maar we gaan niet groot uitpakken en de hele dag aan tafel zitten. We gaan genieten van de mensen die we om ons heen hebben. Van ons kersverse, complete gezin. Van elke lach die mijn kinderen me schenken. Van alle lieve woorden die we elkaar zeggen. Kortom; het zijn de kleine dingen die het doen. Die kleine dingen zijn de echte geluksmomentjes!!! 

(Visited 62 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment