Home Mama & Vrouw Mama’s, houd eens op met stoer doen!

Mama’s, houd eens op met stoer doen!

written by Sophie van Dam
Mama’s, houd eens op met stoer doen!

De ‘R’ zit alweer een tijdje in de maand. En dat betekent griep, virussen en snotneuzen. In een gezin met kleine kinderen lijkt het wel lopende band werk: bijna de hele winter door is er wel één gezinslid ziek, zwak of misselijk, of meestal alle drie tegelijk. Ik kan dan ook niet wachten tot de lente aanbreekt en alle virusjes ons land weer een beetje met rust laten.

Helemaal voorkomen dat je ziek wordt, is een mission impossible. Anders dan gezond eten, genoeg bewegen en genoeg slapen kun je niet doen. Die laatste is uiteraard wel de grootste uitdaging in een gezin met kleine kinderen, vooral in een periode met veel zieken. Ik probeer dan zelf nog ons geluk te vergroten door extra vitamine D te slikken in de herfst- en winterperiode, van die pilletjes voor een goede weerstand te slikken en dagelijks pro- biotica te nemen. Maar overal waar je kijkt lopen mensen te hoesten, te snotteren en te rochelen en de kinderen pikken altijd wel wat mee van school en de opvang. En dus zijn ook wij regelmatig de pineut.

Ik irriteer me dan ook mateloos aan de berichten op social media dat moeders nooit ziek worden, geen tijd hebben om ziek te zijn, niet ziek kunnen worden en meer van dat soort teksten. Natuurlijk is het op z’n zachtst gezegd super onpraktisch om als moeder ziek te zijn, want let’s face it: alles moet gewoon doorgaan. De kinderen moeten gewoon naar school en houden er geen rekening mee dat je ziek bent dus laten je niet even lekker met rust. Overigens geldt dit -naar mijn mening – in een goed huwelijk ook voor papa’s wanneer zij ziek zijn. Daarnaast moeten er boodschappen gedaan worden, moet er eten op tafel komen en moet de was worden gedaan. Maar dit betekent niet dat je, zoals ik nu vaak voorbij zie komen, maar gewoon moet doorlopen terwijl je je hondsberoerd voelt. Naar mijn mening kan dat ook niet. Want als je echt griep hebt of je echt heel ziek voelt dan KUN je dat ook niet. Of ben ik dan zo’n watje? ?

In deze tijd waarin de maatschappij – maar ook wijzelf – steeds meer druk op jonge ouders leggen, irriteer ik mateloos aan dit soort aansporingen om geen rust te nemen wanneer je je niet lekker voelt, maar vooral gewoon door te gaan.  Mijn advies is daarom: heb lak aan dit soort stoerdoenerij van anderen, want dat is het. Als je je niet lekker voelt, neem dan op tijd je rust. Vraag indien mogelijk om hulp van je partner, opa’s of oma’s, de buurvrouw of een goede vriendin. Of vraag een moeder van een klasgenootje van je kind of zij je kind een keer wil afzetten bij school. Laat de was staan of was desnoods alleen het hoognodige, geef de kinderen een pizza of een boterham en poetsen kan best een keer een week (of twee ?) wachten.

Daarnaast is op tijd je rust nemen of me-time ook een goed idee als je niet ziek bent. Want je kunt pas echt goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. 

(Visited 113 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment