Home Mama & Kind Nee, die niet, ik wil mama!

Nee, die niet, ik wil mama!

written by Jolanda Barnhoorn
Nee, die niet, ik wil mama!

Onze zoon is geen goede slaper. Hoewel het absoluut beter gaat dan toen hij een baby was, wordt hij nog steeds regelmatig ‘s nachts wakker. Daar hebben we ons inmiddels bij neergelegd (of moeten neerleggen), maar wat wel lastig is, is dat hij ’s nachts en ’s ochtends vroeg een voorkeur heeft voor een van ons. Lees: hij accepteert de ander niet.

Hij wil altijd dat mama komt en vooral dat papa niet komt. Als mama er een keer niet is, of mama wil graag een keertje doorslapen, is dat heel erg lastig. Want wat doe je dan met een peuter die heel stellig is in dat hij ‘die niet’ wil? En je weet, dat als mama wel komt, hij veel sneller weer slaapt dan als papa het doet?

Heel wat kinderen maken een periode door dat ze, overdag dan wel ’s nachts, een voorkeur hebben voor één van de ouders. Dit kan variëren van een lichte voorkeur tot een hele sterke, waarbij één van de ouders volgens het kind niet gewenst is bij bijvoorbeeld het verschonen van een luier of het troosten ’s nachts.

Vrijwel altijd is het hebben van een voorkeur van een peuter voor één van de ouders slechts een tijdelijke fase. Het helpt hierbij niet om boos te worden of te forceren. Vaak werkt dit juist averechts. Maar het is ook niet goed om helemaal toe te geven aan de wensen (of beter gezegd: grillen) van je peuter. Het beste middel is om je peuter af en toe te laten kiezen en af en toe genoegen te laten nemen met de minder favoriete ouder. En er vooral niet te veel aandacht aan te besteden en te wachten tot deze fase weer overgaat. Net als andere fases in het leventje van je peuter, die ook weer overgaan.

Voor de ouder die niet geaccepteerd wordt of waar geen oog voor is, is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om het gewoon maar even zo te laten en te wachten tot deze fase over is. Het kan een erg vervelend gevoel zijn om ‘die niet’ te zijn. Gelukkig compenseert ons zoontje dit overdag door ook met papa veel dingen te willen doen. En daarin zit een volgende tip: zorg dat de niet-voorkeursouder af en toe andere dingen onderneemt met het kind. Op deze manier raakt het kind eraan gewend dat het andere dingen doet met de ene dan met de andere ouder en dat het allebei leuk is.

Papa heeft zich er nu maar bij neergelegd dat hij ‘die niet’ is ’s nachts en ’s ochtends vroeg bij het wakker worden. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij lekker kan doorslapen, terwijl mama er steeds uit moet. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

(Visited 85 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment