Home Mama & Kind Speelgoedexplosie met de feestdagen in het verschiet?

Speelgoedexplosie met de feestdagen in het verschiet?

written by Fiona van der Laan
Speelgoedexplosie met de feestdagen in het verschiet?

Met een dubbel gevoel kijk ik naar de speelgoedexplosie om mij heen. Dubbel, omdat aan de ene kant onze zoon gezegend is met zo’n verzameling. Maar aan de andere kant een gevoel van schaamte, omdat hij gewoon echt té veel heeft. En zijn verjaardag en de feestdagen komen alweer in zicht!

Hoe gaan we ervoor zorgen dat zoonlief als een lekker, lichtelijk verwend Hollands kind verrast wordt met cadeautjes, maar zonder dat ons huisje uit zijn voegen gaat barsten van het speelgoed? De afgelopen jaren zijn we daar steeds handiger in geworden:

#1 Plaatsmaken voor nieuwe meuk. Voordat die nieuwe stroom binnenkomt is het handig als er überhaupt plek voor is. Puinruimen dus! Deels doe ik dit met mijn zoon samen, maar een deel doe ik zonder hem. Puur omdat het anders te lang duurt en hij speelgoed onder ogen krijgt waar hij een jaar niet naar om heeft gekeken, maar er nu ineens niet vanaf wil….

#2 Lozen van oud speelgoed. Als je de ruimte hebt en kinderen waar je het naar kan doorschuiven is opslag natuurlijk een optie. Beschik je niet over die luxe (van opslag dan he, of doorschuifkids een luxe is laat ik even open….) dan zijn er verschillende opties voor het lozen van speelgoed: weggooien, weggeven (al dan niet aan een goed doel) en verkopen (rommelmarkt, vrijmarkt of via internet). In dat laatste geval kan je ervoor kiezen om het geld apart te houden voor de opvulling voor nieuwe meuk, of om iets leuks van te doen (scheelt weer ruimte)

#3 Regisseer de instroom van nieuw speelgoed. Voor je het weet loopt de toevoer van nieuw speelgoed uit de hand en zit je weer met bakken vol waarmee maar eenmalig wordt gespeeld. Zelf hebben we 3 toestromen van speelgoed de komende 2 maanden: verjaardag, Sinterklaas en kerst. Wij willen dat dit jaar gaan regisseren als volgt:

Verjaardag: deze splitsen we op in nuttige cadeaus en cadeaukaarten. Die laatste leggen we vaak apart zodat hij van de zomer buitenspeelgoed kan kopen of kan sparen voor iets groots. Zelf geven we vaak wat groters maar nuttig, dit jaar krijgt hij een fiets.

Sinterklaas: dit vinden wij een echt kinderfeest en mag lekker uit speelgoed bestaan. Voor de schoentjes doen we vaak wat lekkers afgewisseld met een kleinigheidje (meuk mag af en toe best). Voor de verjaardag van de Sint gaan we o.a. voor speelgoed wat hij kan verzamelen, zoals in dit geval Lego, kan je nooit genoeg van hebben (Duplo voor de kleintjes of Playmobil scoort vaak ook goed en kan je altijd geven). Voordeel hiervan is ook dat je het kan bewaren voor het nageslacht, maar het is ook goed door te verkopen.

Kerst: kerst is voor ons altijd het feest van genieten met een beetje luxe, waarbij de opa’s en oma’s  en het gezin centraal staan. Hierbij kiezen we voor luxe cadeaus, die niet per se duur hoeven te zijn, zoals een luchtje voor kids, badschuim/douchegel of een lekkere en superleuke badjas (allen nuttig en vult de speelgoedboxen niet)..

#4 Erg handig zijn de digitale verlanglijstjes. Deze kan je zelf vullen met gewenste cadeautjes en de verjaardagsvisite, Sinterklaas of de Kerstman kunnen de geselecteerde cadeautjes kopen. Krijg je nooit dubbel en zorgt voor een gecontroleerde toestroom van speelgoed.

#5 Verspreiden van de kosten is ook best handig, doordat alles binnen 2 maanden valt voor ons (en onze tweede zoon viert in januari zijn eerste verjaardag, dus dat komt er ook nog bij) kan dit aardig oplopen. Daarom begin ik meestal rond of na de zomer met verzamelen. Veel komt dan in de uitverkoop, altijd leuk. Maar als je goed om je heen kijkt zijn er ook veel niet-speelgoedwinkels die geregeld leuke spulletjes voor de kids verkopen.

Hoe beperk jij de toestroom van cadeaus met de feestdagen?

 

Deze blog verscheen eerder op wijalamama.nl

 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment