Home Mama & Kind Wereldlichtjesdag: steek jij ook een kaarsje aan?

Wereldlichtjesdag: steek jij ook een kaarsje aan?

written by Anoeska de Vries
Wereldlichtjesdag: steek jij ook een kaarsje aan?

Tranen stroomden over mijn wangen toen ik onlangs een gedicht onder ogen kreeg van een moeder die haar kindje kortgeleden heeft verloren na een zwangerschap van 22 weken.

Deze moeder heeft maar zo kort mogen genieten van het kindje in haar buik. Haar roze wolk is vanuit het niets uiteen gespat. Maar ook de droom van haar man, die al die maanden óók heeft genoten van het wonder dat in haar buik mocht groeien, is uiteen gespat. Samen keken ze zo uit naar de komst van hun kindje. Een kindje wat hen ook zo gegund was. Het werd een droom die geen werkelijkheid mocht worden…

Ieder jaar overlijden er in Nederland ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van vroeggeboorte. Dat zijn er gemiddeld 3 per dag! En dan hebben we het nog niet eens over baby’s die om een andere reden helaas komen te overlijden.

Al een aantal keren heb ik helaas van dichtbij meegemaakt hoe ouders plotseling hun kindje moesten verliezen. Soms tijdens de zwangerschap, soms net na de bevalling of een aantal weken na de geboorte. Ik kan en mag niet oordelen over hoe zoiets voelt, maar ik kan me wel enigszins voorstellen hoe ontzettend veel pijn en verdriet deze ouders moeten hebben. Vaak weten we ook niet hoe wij als ouders, die wel gezonde kinderen mochten krijgen, moeten omgaan met de emoties en het intense verdriet waar deze ouders mee te maken krijgen. Het is ook ontzettend moeilijk omdat je vaak niet weet wat je moet zeggen. We zijn vaak bang om de verkeerde dingen te zeggen tegen ouders die hun kindje moesten verliezen..

Het is soms zo oneerlijk.

Laten we daarom vandaag op Wereldlichtjesdag stil staan bij die ouders die in deze heftige situatie zitten, of het ooit hebben moeten meemaken. Laten wij ze een hart onder de riem steken door vanavond een kaarsje te branden. Deze ouders verdienen begrip, respect maar ook aandacht voor het feit dat het krijgen van een kindje helaas niet vanzelfsprekend is…

(Visited 173 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment