Home Mama & Vrouw Wie zoet is krijgt lekkers?

Wie zoet is krijgt lekkers?

written by redactie
Wie zoet is krijgt lekkers?

Zie je het al voor je: de blije gezichten van je kinderen als ze hun schoentje zetten en een lied zingen voor Sinterklaas? De verwachting en de zenuwen? En dat ze dan de volgende ochtend naar beneden rennen om te kijken wat Piet erin gestopt heeft? Helaas kan niet iedereen zich daar op verheugen. Bij 3 kindertjes uit de klas van jouw zoon of dochter blijft het schoentje leeg, want 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede.

In de grote steden is dat zelfs 1 op de 4. Schokkende cijfers, waar mijn moederhart van breekt. Want ook al hebben wij geen bijzondere inkomens, wij kunnen wel té veel cadeautjes kopen voor het grote kinderfeest en ons kind schromelijk verwennen.

‘Maar dan neem je toch geen kinderen?’ Ja, dat is ook mijn eerste reactie, hoe lelijk ook. Maar wat als er op het moment dat jij en je partner aan kinderen beginnen er nog geen vuiltje aan de lucht is? Helaas is het realiteit dat niet alle ouders bij elkaar blijven, of dat je je baan verliest. Mensen krijgen ongelukken en kunnen niet meer werken. Nare gebeurtenissen horen nu eenmaal bij het leven en die kunnen een lelijke impact hebben op jouw ooit zo stabiele financiële situatie.

Dus oké, even wachten met oordelen. Of misschien wel helemaal niet oordelen. Feit blijft dat er jaarlijks 20.000 baby’s worden geboren in armoede, in Nederland. En dat is veel. En naast dat een kind wat in armoede opgroeit veel materiele zaken niet heeft, heeft het natuurlijk ook emotionele impact. Niet mee kunnen op schoolreisje is niet leuk, en niet iedere dag warm kunnen eten nog minder.

Maar goed, ik schrijf dit niet zodat jij je lekker schuldig gaat voelen over die berg cadeautjes die jij je kind wel kan bieden, het mijne heeft ook zo’n berg gehad. Ik probeer me bewust te blijven van het grote geluk dat wij hiermee hebben en zet mezelf actief in voor Stichting Babyspullen. Een stichting die gebruikte en nieuwe babyspullen verzamelt en daar babystartpakketten van maakt. Deze pakketten worden gratis verstrekt door diverse hulpverleningsinstanties aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.

En zo zijn er heel veel initiatieven die gezinnen ondersteunen die in armoede leven  en kinderen die geen pakjesavond kunnen vieren van een cadeautje voorzien. Een snelle Google-zoektocht levert onder andere op; de Linda Foundation, Stichting-Kinderarmoede, Nationaal Fonds Kinderhulp, het Kansfonds, en noem maar op.
En als wij nu volgend jaar allemaal één cadeautje minder kopen voor ons kind en dat geld doneren aan een stichting waar jij een fijn gevoel bij krijgt, kunnen we misschien wel alle schoentjes vullen, want:

Wie zoet is, verdient lekkers, en ieder kind verdient een fijn Sinterklaasfeest.

(Visited 52 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment