Home Mama & Vrouw Zo hou je de kerststress buiten de deur

Zo hou je de kerststress buiten de deur

written by Henriet Koornberg
Zo hou je de kerststress buiten de deur

 

Anna van den Breemer schrijft elke week in de Volkskrant over een alledaags opvoedkundig probleem. De rubriek heet ‘Iedereen doet maar wat’. Alleen die naam al trekt mijn aandacht. Ik ben namelijk een groot aanhanger van dat motto. Moeders zijn niet perfect, dat hoeft ook niet, iedereen doet maar wat en maakt er het beste van. Deze week was de vraag: Hoe houd je als gezin de kerststress binnen de perken?

Kerststress?

Ja, kerststress.

Mocht je nog nooit van dat woord hebben gehoord, dan ben je een gezegend mens. Ik durf te stellen dat een groot deel van de ouders wel kerststress ervaart. We moeten met z’n allen zoveel. In sommige families is het hele draaiboek voor de kerstdagen al maanden van tevoren klaar:

Bij wie vieren we dit jaar Eerste Kerstdag?

Wat gaan we doen op Tweede Kerstdag?

Welk deel van het kerstdiner moeten wij verzorgen?

Waar kan ik zo snel nog leuke kerstoutfits voor mijn gezin scoren?

Al die vragen bezorgen veel ouders de nodige stress- en piekermomenten.

Opvallende passage in het artikel van Anna:  ‘Op kerstavond hebben mensen 37 procent meer kan op een hartaanval, blijkt uit een Zweeds onderzoek’. Oorzaken: moeilijke familierelaties, ingewikkelde voorbereidingen en veel eten en drinken.

Lieve help, serieus? Laten we het met z’n allen werkelijk zo ver komen? Dat moet toch anders kunnen? Ja, maar hoe dan?

Door jezelf de simpele vraag te stellen: Hoe wil ik Kerst vieren?

Ga met je gezin rond de tafel zitten en laat iedereen zijn zegje doen. Houd daarbij geen, ik herhaal, geen rekening met wat mensen buiten je eigen gezin willen/vinden/denken. Schrijf alle wensen op en bespreek samen hoe je de kerstdagen gaat invullen. Als iedereen zijn inbreng mag geven, is er minder kans op ruzie en gedoe.

Wat blijkt nou? Voor kinderen hoeft het helemaal niet groots en meeslepend. Zij houden juist van simpele dingen, zoals in je pyjama kerstfilms kijken of samen kerstkoekjes bakken. Bovendien houden ze van herhaling. Dus het interesseert ze niks of ze vorig jaar precies hetzelfde gedaan hebben.

Zo ontstaat jullie eigen gezinstraditie. Mooi toch? Vrolijk kerstfeest!

P.S.: Mocht deze tip voor komende Kerst te laat komen, gebruik hem dan voor volgend jaar!

(Visited 60 times, 1 visits today)

You may also like

Leave a Comment